Akin

399638_591889310829446_1059615375_n

Akin is lassan felnőtt kutya lesz, és a Gazdik egyre nagyobb kiálltási sikereket érnek el vele. Kiegyensúlyozott, jóindulatú, kedves kutya, aki fajtársaival és más állatokkal is nagyon jól kijön. Auch Akin wird langsam eine erwachsener Hund sein, und die Besitzer sind sehr solf auf ihn: er hat in der letzten Zeit viele schöne Ausstellungserfolge gehabt. Er ist ein ausgewogener, netter Rüde, der nicht nur mit anderen Hunden, sondern auch mit anderen Tieren, zB. Papagaien, Hühner verträglich ist.

Mérete/ Größe, Gewicht: 68 cm/ 43 kkg

Kiállítási eredményei/ Ausstellungsergebnisse:

2012.09.08. Székesfehérvár CAC, Bébi osztály/ Babyklasse, Nagyon ígéretes/ Viel versprechend, BIS-re javasolt, Judge: Massimiliano Mannucci (I)

2012.11.03. Budapest, MKSZ CAC Derby, Kölyök osztály/ Welpenklasse, Nagyon ígéretes/ Viel versprechend, BIS-re javasolt, Judge: Hartmann György (HU)

2013.02.15. Budapest CACIB, Fiatal osztály / Jugendklasse, Nagyon jó/ Sehr gut, Judge: Blaz Kavcic (SLO)

2013.06.09. Veszprém CAC, Fiatal osztály/ Jugendklasse, Exc.1, Judge: Hartmann György (HU)

2013.06.22. Kaposvár CAC, Fiatal osztály/ Jugendklasse: Exc1, HPJ, Best Junior, Judge: Korózs András (HU)

2013.06.23. Szigetvár CAC, Fiatal osztály/ Jugendklasse: Exc.1 Judge: Dr. Molnárné P, Ingrid (HU)

2013.07.07 Velencei-tó CAC, Fiatal osztály/ Jugendklasse Exc.1 HPJ Best Junior,Judge: Kardos Vilmos (HU)

2013.08.10. Alsóörs CACIB, Fiatal osztály/ Jugendklasse, Exc.1 HPJ,  Best Junior, Judge: Stefan Sinko (SLO)

Akin 16 hónapos/ Akin ist 16 Monate alt:

akin

akinhonlapra

Gazdival / mit Frauchen:

IMG_5262

IMG_5304

Az első napok, bemutatkozás a Gazditól:

Nagy állatbarát családban élek, mindig is sok állatunk volt, többek között kutya is. Szüleim az első kutyáik után a közép schnauzerek mellett döntöttek. Én is velük nőttem fel. Többször is voltak kiskutyáik, de a pár egyik tagja, a kanunk 2007-ben 8 éves kora körül sajnos rejtélyes körülmények között elveszett és Sheron, a szuka snaci maradt nekünk. Nagyon szomorú volt, így nemsokára hoztunk mellé társat. Édesapám választása egy számunkra új fajtára esett, egy border terrier szuka kutyusra, Bodzára. Nagyon aranyos, szerető kiskutya volt, sajnos 2 éves korában elhunyt veleszületett szívbetegségben. A család nagyon letört volt, Sheronnal együtt. Nem tudtuk mért nincs szerencsénk a kutyákkal, és történnek ilyen rossz dolgok. De mindez vezetett minket Vas Krisztához.
Mikor sikerült feldolgoznunk a történteket, úgy döntöttük, nekünk – és főleg Sheronnak – szükségünk van egy új barátra. Ezúttal én döntöttem a fajta terén, bár édesapámtól nem állt teljesen távol a választás, hiszen nagyon régóta tetszik neki a ridgeback, csak eddig nem akartak és nem is gondolkodtak nagy testű kutyán. Heteken át nyomattam otthon, és olvastam fel a fajtáról írt jellemzőket, kedves történeteket, mely mozgalomhoz anyukám is csatlakozott, még nem sikerült meggyőznünk apát, hogy látogassunk meg egy kennelt. Internetes keresgélés és néhány telefonálgatás után ráleltünk egy számunkra szimpatikus hölgyre, akinek képek alapján szép és eredményes kutyái vannak. Ez a kennel a Bukavu-Bawu kennel, s Hédanyóval beszélt anyukám telefonon. Ám 3 kiskutyája született Abuyának és Pamuzindának, akiknek már mind volt gazdija. Mindenképp tavasszal szerettünk volna hozni kiskutyát és nem akartunk és nem is bírtunk várni vele egy évet. Ám egy szerencsés véletlen során, az interneten összeakadtunk Krisztával, és kiderült, hogy ridgeback párjától 11 kiskutya született, akiknek szülei: Zungu, aki Bukavu-Bawu családból és Desta, aki pedig Chobe Orumba családból való. Képek alapján ők is nagyon szépek, és szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Nagyon megörültünk, és alig vártuk, hogy találkozzunk és lássuk a kutyáit. Sokat beszélgettünk interneten keresztül, még nem eldöntöttük, hogy megnézzük az ebeket . Érkeztünkkor Zungu köszöntött minket elsőként, aki hatalmas örömmel, és puszikkal kísérve belopta magát a szívünkbe. Édesapámnak rögtön megtetszett Zungu formája, erős testalkata és feje kiegészülve a nyugodt természetével. Krisztával való beszélgetés után tudtam, már nem kell győzködni arról, hogy ridgeback-el bővüljön a családunk. Majd Destát is kiengedte hozzánk. Mindjárt feltűnt, milyen szép a színe, milyen elegáns, szép kutya.

Noch als kleiner Bub

Alig vártuk, hogy láthassuk a kölyköket! 3 hetesek voltak éppen, nemrég nyílt ki a szemük. Az internetre feltöltött képek alapján már sejtettem ki fog élőben is tetszeni. Még nem döntöttük el, hogy kant, vagy szukát szeretnénk, én titokban azért drukkoltam, hogy a szüleim a kan mellett döntsenek. Tettem is érte, mert amint megláttam a sötétkék szalagos kis szépséget, egyből apu orra elé dugtam, ajnározva a pofiját, hogy ő a legszebb, és Kriszta is őt tanácsolta nekünk. Jól tette. 100%-osan illik hozzánk és a családunkba. A neve Akin lett, amit közösen találtunk ki Krisztával, s jelentése hős, bátor, harcos. Aludni sem bírtam azelőtt pár nappal, hogy érte mentünk. Az úton végig pihent, vagy aludt, nagyon nyugodt volt, és semmi probléma nem volt vele. Otthon egyből megismerkedett az idős snacinkkal, aki nagyon jól kezelte. Idő kellett hozzá, még megkedvelte, de jó barátok lettek. Sheronunk már 11 éves és annak ellenére, hogy nagyon mozgékony és jól tartja magát, sosem volt olyan játékos így nem játszik Akinnal órákat, de néha Akin azért megdolgoztatja, és sikerül játékra meg bunyóra csábítania és ez jót tesz neki. Emellett sok más kutyával is összehoztam már, akik közül néhánnyal össze is barátkozott és nagyokat játszanak (többek között a testvéreivel). Akin első nap nagy lendülettel bejárta az egész udvart, láthatóan rögtön jól érezte magát, önbizalommal teli volt.
Persze „nem bírtuk ki” és beengedtük a lakásba, betettük a neki kinevezett kagylófotelbe és adtam neki egy oroszlánplüsst, akire vadászhat. Azóta is imádja a fotelét, vagy a párna részét, mert a fotelt már kicsit kinőtte, az oroszlánt meg szabály szerint védi . Azt tudni kell, hogy nekünk egyik kutyánk sem volt huzamos időre beengedve a házba, a ridgeback tényleg különleges, és belőlünk is új dolgokat hoz ki. Édesapám nem volt nagy kutyázós mióta a snaci kanunk elveszett, de Akinnal sokat foglalkozik és mindenkinek megmutatja és mondja, hogy „milyen jó kis kutyám van mi?” (hogy az ő szavaival éljek) . Mindig elmondja, hogy nagyon hálás, nyugodt, különleges viselkedésű kiskutya, és láthatóan ő is nagyon szereti a család többi tagjával együtt.
Anyukám a napokban írt Krisztának Akinról, aki örömmel olvasta a véleményét: „Valóban látom rajta, hogy milyen okos, és felfogja amit mondunk neki, mindig azt hittem, hogy túloznak a ricsi tulajdonosok(ugyanis mindig csak szupernívuszokban beszélnek a kutyáikról), de már látom, hogy nem. Én is 25 éve kutyázom, de nyugodtan mondhatom, hogy sajnálom, hogy csak most találtunk rá a fajtára, ugyan nem ismerek közelebbről más ricsit, de Akin nagyon elbűvölt minket.” Ez így igaz. Én kutya oviba járok vele, sétálni viszem és klikkerrel is tanítgatom, próbálok sokat foglalkozni vele, hogy jó kutya legyen belőle, belőlem pedig jó gazda. Szeretnénk kiállításra járni majd vele, ha annyi idős lesz és reméljük, eredményesek leszünk. A fajta minden esetre ez alatt a 3 hónap alatt – mióta Akin nálunk van – belopta magát a szívünkbe és lehet ránk is igaz lesz a mondás, miszerint „egy ridgeback nem ridgeback” , de ez még a jövő zenéje. Addig is mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó, szép és boldog kutyát neveljünk fel, és reménykedünk benne, hogy a ridgeback visszahozza a szerencsénket a kutyák terén, és Akin egész – remélhetőleg szép hosszú – életét együtt tölti velünk. Köszönettel, Ági!

Mit dem besten Freund:)

Mit Frauchen

Növöget az úrfi/ich bin immer größer


Best for Dog Webshop

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s